مجله پزشکی " دکتر مهندس"

مجله پزشکی " دکتر مهندس"

در این وبلاگ تلاش می کنیم مقالات معتبر از بهترین جراحان و پزشکان کشور را برای شما منتشر کنیم
مجله پزشکی " دکتر مهندس"

مجله پزشکی " دکتر مهندس"

در این وبلاگ تلاش می کنیم مقالات معتبر از بهترین جراحان و پزشکان کشور را برای شما منتشر کنیم

همه چیزهایی که باید راجع به سمعک بدانید

همه چیزهایی که باید راجع به سمعک بدانید


کلمه کلیدی: سمعک



بیشتر سالمندان با کاهش یا اختلال در شنوایی مواجه می‌شوند. عدم حل این مشکل، برقراری ارتباط با این افراد را مشکل می‌کند و پیامد‌های بدی دارد. بهترین راه حل برای کم شنوایی استفاده از سمعک است. در این مقاله مهم‌ترین نکاتی که باید در مورد این وسیله بدانید را بیان کرده‌ایم.


آنچه در این مقاله می‌خوانید.


·        چه افرادی به سمعک نیاز دارند؟

·        این ابزار چگونه به شنوایی کمک می‌کند؟

·        نحوه کار سمعک چگونه است؟

·        انواع سمعک

چگونه از این دستگاه مراقبت کنیم؟



چه افرادی به سمعک نیاز دارند؟


استفاده از این دستگاه جزو گزینه‌های پیشنهادی برای بهبود قدرت شنوایی در انسان است. البته این راه حل در صورتی استفاده می‌شود که مشکل گوش با سایر متدهای درمانی قابل درمان نباشد. مواردی نیز وجود دارند که به علت  تصادف یا بیماری‌های شدید، شنوایی کاملا از بین می‌رود و کاری از دست این دستگاه بر نمی‌آید. 


این ابزار چگونه به شنوایی کمک می‌کند؟


سمعک در واقع یک دستگاه کوچک الکترونیکی است که باعث تقویت امواج وارد شده به گوش می‌شود. این دستگاه با طراحی منحصر به فرد خود باعث می‌شود افراد کم شنوا همانند سایر افراد صدا‌ها را تشخیص دهند.  این وسیله انواع مختلفی دارد. به همین دلیل افراد باید با مشورت پزشک متخصص سمعک مناسب برای خود را خریداری کنند. پزشک با سنجش میزان شنوایی و با توجه به بودجه و سطح انتظارات بیمار، دستگاه مناسب را به او معرفی می‌کند.


نحوه کار سمعک چگونه است؟




بر اساس نحوه عملکرد، این دستگاه‌ها به دو بخش دیجیتالی و آنالوگ دسته بندی می‌شوند. مدل‌های آنالوگ به سادگی امواج را تقویت و همانند یک بلندگو در گوش عمل می‌کند. مدل‌های دیجیتالی طراحی پیشرفته‌تری دارند. آن‌ها به کمک نرم افزار عمل می‌کنند. مدل‌های دیجیتال ابتدا صدا‌ها را بر اساس نوع بررسی کرده و سپس آن را در درجات مختلف بلندی به گوش فرد کم شنوا می‌رسانند. مدل‌های دیجیتال سمعک‌ها به علت کیفیت بالا طرفداران بیشتری دارند و فناوری آن‌ها نیز در حال بهتر شدن است.  این دستگاه‌ها به شکل قالب گوش ساخته می‌شوند. بخش‌های اصلی این وسیله میکروفون و بلندگو هستند. میکروفن‌ها صدا‌ها را جذب و به تقویت کننده صدا منتقل می‌کنند. امواج صوتی به کمک تقویت کننده، قدرت بیشتری پیدا می‌کنند.

انواع سمعک
در ادامه به انواع مختلف این وسیله اشاره کرده‌ایم.

سمعک‌های BTE (پشت گوش)
نوع BTE متداول‌ترین نوع این دستگاه به شمار می‌رود. این وسیله به کمک قلاب گوش که لوله وینیل به آن وصل است، در پشت لاله گوش نگه داشته می‌شود. این مدل بیشتر به عنوان یک درمان برای کم شنوایی در نظر گرفته می‌شود.

سمعک‌های IIC و CIC ( داخل گوش)



این دستگاه‌ها طراحی متفاوتی دارند. آن‌ها در عمق بیشتر و در مجرای گوش قرار می‌گیرند و بعد از جاگذاری قابل مشاهده نیستند. اکثر افراد کم شنوا می‌توانند از این مدل استفاده کنند. اما اگر کانال گوش خیلی کوچک باشد، درجه ناشنوایی خیلی زیاد باشد یا تولید موم گوش زیاد باشد، نمی‌توان از این مدل استفاده کرد. همچنین نگهداری و استفاده صحیح از این مدل‌ها نسبت به سایر انواع آن‌ها حساس‌تر است. پزشک بعد از قرار دادن، روش نگهداری از آن را توضیح می‌دهد.


سمعک‌های RITE یا RIC (گوش باز)


نسل جدید این دستگاه‌ها، از یک کیف مینیاتوری تشکیل شده است که با احتیاط در پشت گوش قرار می‌گیرد. استفاده از این مدل نسبت به سایر انواع سمعک راحت‌تر است. همچنین کاربرد مطلوبی دارد. معمولا در استفاده از این وسیله برای افراد کم شنوا محدودیتی وجود ندارد.

 چگونه از این دستگاه مراقبت کنیم ؟



همه چیز در دفترچه راهنمای دستگاه کاملا توضیح داده شده است. در ادامه به مهم‌ترین نکاتی که باید برای نگهداری از این دستگاه رعایت شود، اشاره کرده‌ایم.

  • برای جلوگیری از آسیب دیدگی دستگاه خود را از گرما و نور مستقیم خورشید دور کنید. 
  • مطمئن شوید که از دستگاه در مقابل گرد و غبار و رطوبت محافظت می‌کنید. 
  • دستگاه را هر روز تمیز کنید؛ برای این کار از محصولات نگهداری مناسب مانند اسپری یا دستمال مرطوب خیس خورده استفاده کنید. 
  • نوک آن را که موم گوش روی آن جمع می‌شود تمیز کنید و سایر آلودگی‌ها را با یک برس از بین ببرید.

در صورتی که سوالی در این زمینه دارید حتما از پزشک خود بپرسید.


جمع بندی

امروزه بیش از ۶ میلیون ایرانی از مشکل کم شنوایی رنج می‌برند. اما فقط ۱۷ درصد از آن‌ها از سمعک استفاده می‌کنند. هزینه زیاد و دانش ناکافی مهم‌ترین دلایل عدم استفاده از این وسیله هستند. کلینیک گوش تهران به صورت تخصصی در حوزه شنوایی سنجی و درمان‌های کم شنوایی فعالیت می‌کند. با مراجعه به این مجموعه می‌توانید بهترین سمعک مناسب برای گوش را تهیه کنید.





روش های پیشگیری، تشخیص و درمان سکته مغزی

روش های پیشگیری، تشخیص و درمان سکته مغزی



سکته مغزی می تواند بر اثر عوامل خطرساز زیادی همچون چاقی، چربی خون بالا، بیماری های خودایمنی، دیابت، و بیماری های قلبی-عروقی ایجاد شود. طبق نظر جناب آقای دکتر محمد صمدیان که جزو بهترین متخصصان مغز و اعصاب تهران هستند، اجرای روش های زیر می توانند از ابتلا به سکته مغزی پیشگیری کنند. این روش ها عبارتند از:


  • ورزش منظم
  • کنترل فشار خون 
  • کاهش مصرف غذاهای چرب (حیوانی و اشباع)
  • اجتناب از مصرف دخانیات، مواد محرک و الکل
  • کنترل دیابت
  • کنترل وزن
  • مصرف سبزیجات و میوه ها
تشخیص سکته مغزی چگونه است؟


تست خون:

آزمایش کامل خون شامل سطح پلاکت، زمان انعقاد و الکترولیت های خونی

آنژیوگرام :

تصویربرداری اشعه ایکس با تزریق ماده حاجب (رنگی) به مغز:

 این روش برای افراد دارای حساسیت به ماده حاجب و زنان باردار قابل استفاده نیست.

سونوگرافی کاروتید:

این روش غیر تهاجمی است و بر اساس امواج صوتی ناشی از سرعت حرکت خون در عروق مغزی صورت می گیرد و بطور معمول برای تکمیل بررسی نیاز به MRI است.

سی تی اسکن:

روش تصویر برداری کامپیوتری با اشعه ایکس که میزان حساسیت آن در 3 ساعت اول سکته ایسکمیک کمتر از 10% است، اما دقت آن 96% می باشد. این روش در زنان باردار قابل استفاده نیست.


MRI: 
بهترین روش تصویربرداری برای تشخیص انواع سکته مغزی با حساسیت بالای 80% و دقت حدود 100% است.
اکوی قلب: 
اگر فردی دچار سکته مغزی شده باشد، لازم است برای بررسی وجود یا عدم وجود لخته خونی یا تومور، اکو قلب انجام دهد.
نوار قلب: 
با بررسی فعالیت الکتریکی قلب می توان ریتم های غیرطبیعی قلب و در نتیجه منشاء سکته مغزی را بهتر شناسایی نمود.

انواع سکته مغزی و علت بروز آن
از دلایل عمده اتفاق افتادن سکته مغز می توان به دو دلیل مهم اشاره کرد. این دو دلیل شامل انسداد سرخرگ های مغزی (سکته ایسکمیک) و پارگی عروق خونی مغز (سکته هموراژیک) هستند.
سکته مغزی ایسکمیک:
رایج ترین حالت ابتلا به سکته مغزی (87%) است. زمانی رخ می دهد که سرخرگ های مغزی تنگ یا مسدود شوند و و جریان خونی بافت مغز کاهش پیدا کند. علل آن بطور عمده رسوب چربی در جدار داخلی عروق خونی مغزی، لخته خونی و یا آمبولی است. 
سکته مغزی هموراژیک:
در این وضع، یک رگ خونی دچار پارگی می شود. علل ایجاد سکته مغزی هموراژیک شامل فشار خون بالای کنترل نشده، مصرف بیش از حد داروهای رقیق کننده خون،  آنوریسم مغزی ، ضربه به سر (تصادف)، رسوب پروتئین بر جدار داخلی رگ های مغزی (آنژیوپاتی آمیلوئید مغزی)، AVM و سکته مغزی ایسکمیک منجر به خون ریزی هستند که باعث آسیب به جدار داخلی عروق مغزی می شوند. 

حمله گذرای ایسکمیک (TIA، سکته خفیف مغزی): 

در این نوع سکته مغزی علایم به مدت کوتاهی بوجود آمده و ناپدید می شوند. TIA معمولاً به دلیل کاهش موقت جریان خون در بخشی از مغز در کمتر از 5 دقیقه بوجود می آید. در TIA مانند سکته ایسکمیک جریان خون در بخشی از مغز متوقف و یا کم می شود.

روش های درمانی سکته مغزی

  • داروهای ضد انعقاد خون:
در موارد سکته مغزی ایسکمیک یا TIA می توان از داروهای ضد انعقاد و رقیق کننده نظیر وارفارین، هپارین، و آسپیرین استفاده نمود.
  • داروهای حل کننده لخته خون:
داروهای استرپتوکیناز، TPA و اروکیناز پلاکت های خونی موجود در لخته را حل کرده و لخته خونی مغز را از بین می برند.
  • ترومبکتومی و آمبولکتومی:
 شامل روش های جراحی است که برای برداشتن لخته خونی و یا آمبولی از رگ های مغزی که بطور معمول بصورت بسته با استفاده از میکروسکوپ و نورو آندوسکوپ به همراه کاتتر صورت می گیرند.

  • استنت گذاری (آنژیوپلاستی):
در این روش با استفاده از میکرو کاتتر یک لوله توری سیمی ظریف (استنت) را به محل گرفتگی رگ می فرستند تا گرفتگی مسیر را پاکسازی نماید.
  • جراحی باز: 
در مواقعی که روش های جراحی بسته امکان پذیر نبوده و منطقه وسیعی از مغز تحت تاثیر سکته قرار گرفته است، متخصص مغز و اعصاب ناچار است از روش جراحی باز استفاده کند. جراحی عروق مغزی  جراحی حساس بوده و نیاز به سال ها تجربه جراحی دارد
  • تحریک مغناطیسی مغز (TMS):
در این روش بدون استفاده از جراحی با استفاده از دستگاه های خاص خارج از جمجمه یک میدان مغناطیسی نیرومند و کوچک در محدوده محل سکته ایجاد می کنند تا لخته، آمبولی و یا گرفتگی عروقی برطرف شود.
  • کویلینگ:
در این روش یک لوله با استفاده از نورو آندوسکوپ و میکروسکوپ وارد محل ضایعه شده و با پلاتین یا لاتکس محل پارگی در جدار رگ مسدود می شود
  • کلمپ (گیره بستن): 
در این تکنیک با گیره های بسیار کوچک به نام کلمپ، پایه محل پارگی مویرگ را می بندند. 

درمان بلند مدت سکته مغزی



توانبخشی پس از درمان: 
پس از اتفاق افتادن هر سکته مغزی یک دوره طلایی برای درمان وجود دارد که بسته به محل، وسعت، و نوع سکته مغزی از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است. بخشی از درمان شامل توانبخشی عصبی عضلانی است که شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی، اُرتز و پروتز است. منظور از کاردرمانی، روش های مختلفی از تمرینات کششی و تقویتی است که شما می توانید در منزل بدون نیاز به امکانات و تجهیزات خاص برای بهبود سکته مغزی خود انجام دهید.

سوالات متداول درباره سکته مغزی
1. سلام چهار ماه قبل سکته مغزی کردم تاری دید دارم انژیو گردن انجام دادم رگ گردنم باز نشد. چیکار کنم؟
در صورتی که پس از انجام درمان هنوز گرفتگی رگ های گردن برطرف نشده، لازم است سریعاً به یکی از بهترین 
متخصصان سکته مغزی مراجعه نمایید تا با بررسی علت تداوم عارضه، روش های درمانی مناسب را برای شما اجرا نمایند. همچنین، احتمال خطر بروز سکته مغزی مجدد را در نظر گرفته و در صورت لزوم درمان های جراحی را در نظر بگیرید.

2. واسه بهبودی بعد سکته مغزی چکار میشه کرد ؟
جناب آقای دکتر محمد صمدیان بعنوان بهترین متخصص جراحی مغز و اعصاب در تهران، برای تمامی بیماران خود بطور کامل همه روش های درمانی مربوط به آنها را اجرا می کنند تا بیماران در کمترین زمان ممکن بیشترین بهبود را بدست آورند. پس از ارزیابی کامل محل سکته و درمان های اولیه دارویی و جراحی، فرد بلافاصله تحت انواع درمان های توانبخشی، فیزیوتراپی و کاردرمانی قرار خواهد گرفت و با معاینات مستمر به شکل مداوم در راستای بهبود و کاهش ضایعات مغزی درمانهای شما تغییر خواهند کرد تا زمانی که مشکلات شما برطرف گردند.

3. چقدر طول میکشه بعد از سکته مغزی دست و پای بیحس به حالت اول برگرده؟
بهبودی بعد از سکته مغزی بستگی به سکته و زمان واکنش ما نسبت به آن دارد. لازم است ابتدا نوع، وسعت، و محل سکته مغزی دقیقاً بر اساس MRI و سونوگرافی داپلر مشخص شوند تا مدت زمان احتمالی درمان و میزان پیشرفت آن معلوم گردد. همچنین، فاصله زمانی رخ دادن سکته تا شروع فرآیند درمانی عاملی تعیین کننده است. هر چه میزان تخریب بافت های مغزی ناشی از سکته کمتر باشد، بی حسی دست و پا سریعتر بهبود خواهد یافت.

4. فراموشی احتمال سکته مغزی رو افزایش میده ؟
معمولاً فراموشی از نتایج سکته مغزی در ناحیه حافظه است و علت ایجاد سکته مغزی محسوب نمی شود. اما در صورتی که یک بیماری زمینه ای و یا آسیب در بخش های حافظه مغز منجر به بروز سکته شود، آن آسیب ممکن است ابتدا منجر به اختلال در حافظه و سپس منجر به سکته شود. در این صورت فراموشی قبل از سکته مغزی نیز وجود خواهد داشت. 

منابع جهت مطالعه بیشتر:







آسیب های کورتکس مغز در انسان که باید آنها را جدی گرفت

آسیب های کورتکس مغز در انسان که باید آنها را جدی گرفت



پوسته بیرونی مغز کورتکس نام دارد و آسیب های کورتکس مغز جزو موقعیت های اورژانس مغز و اعصاب محسوب می شوند. عوارض آسیب های کورتکس می توانند از مشکلات گذرا تا فلج شدن نیمی از بدن و یا حتی مرگ باشند. خوشبختانه بسیاری از آسیب های کورتکس، قابل پیشگیری و درمان هستند. مراجعه سریع برای تشخیص و درمان دارویی و یا جراحی موثر و به موقع، نقش کلیدی را در نجات جان شما از آسیب های کورتکس مغز ایفا می کند. 


کورتکس مغز و آسیب های وارده به آن

طبقه بندی و انواع آسیب های کورتکس مغز

علل بروز آسیب های کورتکس مغز

علایم و عوارض آسیب های کورتکس مغز

پیشگیری از آسیب های کورتکس

درمان آسیب های کورتکس

هزینه های درمان


کورتکس مغز و آسیب های وارده به آن



ساختار آناتومی مغز به دو بخش قشر خاکستری (کورتکس) و ماده سفید (بدنه داخلی) تقسیم می شود. کورتکس مغز انسان شامل 6 لایه است و فشرده ترین بخش مغز محسوب می شود. جسم سلولی تقریباً تمام نورون های مغز در کورتکس است. این ساختار بشدت فشرده و پیچیده تقریباً تمامی امور کنترل، تصمیم گیری، پردازش، و دستوری بدن را بر عهده دارد. هرگونه آسیب و یا مشکلی که برای کورتکس مغز پیش بیاید، بخشی از کارکردهای بدن، بسته به مسئولیت آن بخش، مختل خواهد شد. میزان و شدت این اختلال از وضعیتی محدود و گذار تا فلج نیمی از بدن و یا حتی مرگ متفاوت است.


طبقه بندی و انواع آسیب های کورتکس مغز



با توجه به گستردگی انواع آسیب های کورتکس، ترکیب عوامل زیر مشخص کننده نوع آن برای هر فرد هستند:


  • علت آسیب
  • لوب آسیب
  • نیمکره آسیب
  • وسعت آسیب: محدود (کانونی) یا سرتاسری (منتشر) 

علل بروز آسیب های کورتکس مغز


  • آسیب های کانونی (محدود)کورتکس: 

این دسته از آسیب ها معمولاً بواسطه بیماری هایی که در بخش های خاصی رخ می دهند ایجاد می شوند.

− تومور مغزی کوچک

− آبسه مغزی کوچک

− بیماری تغییر دهنده جریان خون در بخش های خاص مغز (سکته، AVM)

− آسیب وارده سر (ضربه، تصادف)

− صرع کانونی


  • آسیب های منتشر (سرتاسری) کورتکس:

این آسیب ها به دلیل اختلالاتی ایجاد می شوند که بخش های وسیعی از مغز را در بر می گیرند.
− آبسه بزرگ مغزی
− تومور بزرگ مغزی
− آسیب شدید و وسیع مغزی
− صرع کامل
− بیماری متابولیک (دیابت، هایپوگلیسمی)
− بیماری قلبی یا تنفسی (هایپوکسی، ایست قلبی، ایست تنفسی، مشکلات ریوی، CVD)
− عفونت (آنسفالیت و مننژیت)
− فشار خون بسیار بالا یا بسیار پایین
− بیماری های رگ های خونی، مثل واسکولیت (عفونت رگ ها)
− سرطان که به چندین بخش مغز متاستاز داده و یا بافت های پوشاننده مغز و نخاع (مننژها) را درگیر کرده باشد
− بیماری نورودژنراتیو (زوال عقل، بیماری آلزایمر، بیماری هانتینگتون، MS و ...)
− مسمومیت دارویی (باربیتورات ها، بنزودیازپین ها، سه حلقه ای ها)
− مواد (بویژه مخدر)

علایم و عوارض آسیب های کورتکس مغز




با توجه به اینکه هر یک از بخش های مغز مسئول کنترل کارکردهای خاص و متفاوتی هستند، آسیب به هر بخش منجر به علایم و عوارض متفاوتی خواهد شد.


  • پیشانی: 

بطور کلی آسیب به بخش پیشانی کورتکس منجر به از دست رفتن توانایی حل مسئله، برنامه ریزی و آغاز فعالیت ها می شود.

− بخش پشتی کرتکس پیشانی: ضعف یا فلج حرکتی در بخش مقابل بدن 

− بخش میانی کرتکس پیشانی: بی توجهی، فقدان همدلی، بی انگیزگی، کندی تفکر و کندی پاسخ به پرسشها

− بخش پشتی-میانی کرتکس پیشانی چپ (منطقه بروکا): زبان پریشی بیانی (بروکا)

− بخش پیشین کرتکس پیشانی: نقایص حافظه فعال، کاهش سلاست کلامی، آپاتی (فقدان هیجان، علاقه، و توجه)، بی توجهی، تاخیر در پاسخ به سوالات، فقدان بازداری (رفتارهای اجتماعی نامناسب)


  • آهیانه:
آسیب به بخش آهیانه منجر به نقایص عدیده در تفسیر اطلاعات حسی رسیده از اندام ها، مهارت های ریاضی، حافظه فضایی، جهت یابی و درک زبان می شود.
− بخش پیشین کرتکس آهیانه: بی حسی و کرختی اندام های بخش مقابل بدن در حسی که محل آن در مغز آسیب دیده؛ مشکلات درک درد، حرارت، سرما، لرزش؛ مشکلات ادراک با لامسه
− بخش میانی کرتکس آهیانه: ناتوانی از بیان اینکه چیزی در سمت راست یا چپ قرار دارد، مشکلات محاسبات ریاضی، مشکلات نوشتن، ناتوانی از بیان چیزی که آن را لمس کرده اند.

کرتکس آهیانه غیرغالب (معمولاً راست): ناتوانی از انجام تکالیف ساده ای که فرد در آنها مهارت دارد (آپاراکسی) همچون شانه کردن مو و لباس پوشیدن، ناتوانی از درک روابط فضایی اشیاء با یکدیگر، ناتوانی در نقاشی، ناتوانی در طراحی، ناتوانی در ساخت اشیاء، گم شدن و ناتوانی در جهت یابی فضایی، انکار بیماری، غفلت و بی توجهی به سمت مقابل بدن نسبت به لوب مغزی مغز آسیب دیده


  • گیجگاهی:

آسیب های بخش گیجگاهی منجر به مشکلات هیجانی و حافظه، تبدیل حافظه کوتاه مدت به بلند مدت، ذخیره و بازیابی حافظه دراز مدت، درک صداها و تصاویر، و ارتباط درست کلامی خواهد شد.

− بخش گیجگاهی چپ: در اکثریت غالب مردم مسئول درک زبان است و آسیب به آن منجر به تخریب حافظه کلامی، مشکلات درک زبانی (آفازی دریافتی یا ورنیکه) خواهد شد.

− بخش گیجگاهی راست: تخریب حافظه صداها، تخریب حافظه موسیقی، ناتوانی در آواز خواندن


  • پس سری:
این بخش از مغز مرکز اصلی پردازش، ادراک و حافظه بینایی است. آسیب به کرتکس پس سری منجر به ناتوانی در درک اشیاء دیده شده (کوری مغزی)، و داستان پردازی در مورد چیزهایی است که فرد می بیند (سندرم آنتون)

  • لیمبیک:
آسیب به بخش لیمبیک سبب مشکلات همگرایی اطلاعات دریافتی، مشکلات تجربه و ابراز هیجانات، مشکلات شکل گیری و بازیابی حافظه، مشکلات برقراری ارتباط بین حافظه و هیجانات، توهم های بویایی، مشکلات بازداری حرکتی، و تغییرات شخصیتی می شود.

پیشگیری از آسیب های کورتکس



بسیاری از آسیب های وارده به کورتکس مغز قابل پیشگیری هستند. طبق بررسی های صورت گرفته در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، رعایت موارد زیر نکات کلیدی سلامت کورتکس مغز هستند:

  • کنترل مداوم وزن
  • کنترل مداوم فشار خون
  • کنترل مداوم قند خون
  • استفاده از کلاه ایمنی در ورزش، موتور سواری و کار
  • پیگیری و درمان بیماری های ایجاد کننده آسیب های کورتکس مغز
درمان آسیب های کورتکس



فرآیند درمانی به عوامل متعددی بستگی دارد. اولین عامل وسعت آسیب وارده به کورتکس مغز است. هر چه میزان وسعت و تعداد بخش های درگیر در مغز کمتر باشند، درمان سریعتر و بهبودی کاملتر خواهد بود. عامل دوم، سرعت پیشرفت بیماری زمینه ای است. هر عامل ایجاد آسیب با سرعت بیشتری پیشرفت کند، تخریب مغزی بیشتر بوده و درمان سخت تر و بهبودی کمتر خواهد بود. سومین عامل، شدت آسیب و علایم آن است. آسیب هایی که علایم و شدت کمتری داشته باشند، تاثیر کمتری روی مغز داشته و در نتیجه با سرعت بیشتری بهبود خواهند یافت.

  • دارو:
بسته به نوع آسیب وارده به کورتکس، می توان از دارو برای درمان آن استفاده کرد. در موارد عفونی داروهای ضد التهاب و آنتی بیوتیک، برای تومورها شیمی درمانی، برای بیماری های متابولیک داروهای خاص آنها و برای فشار خون داروهای متناسب با وضعیت شما تجویز خواهند شد.

  • جراحی: 
بطور معمول در آسیب هایی که نیاز به جراحی باشد، ترجیح دکتر محمد صمدیان بعنوان بهترین جراح آسیب های کورتکس مغز، استفاده از روش های جراحی بسته و محدود با استفاده از میکروسکوپ و نورو آندوسکوپ است. اما در صورت تخریب وسیع کورتکس و یا شکستگی جمجمه لاجرم جراحی باز حسب محل آسیب در نظر گرفته می شود.

  • پرتو درمانی: 
در مواردی که تومورها به دارو جواب ندهند، محل درمان قابل جراحی نباشد و یا نیاز به تکمیل درمان دارویی و جراحی باشد، از روش های پرتو درمانی استفاده خواهد شد.

  • توانبخشی: 
با توجه به آسیب های مغزی کورتکس، ممکن است پس از درمان، برای اینکه بتوانید به فعالیت قبلی خود باز گردید نیاز به توانبخشی باشد. انواع توانبخشی شامل فیزیوتراپی، ماساژ، کاردرمانی، آب درمانی، و اکسیژن درمانی پر فشار هستند.

هزینه های درمان


فرآیندهای درمانی در آسیب های کورتکس مغز شامل مشاوره، معاینات تخصصی ارزیابی مغز و اعصاب، بررسی پرونده سوابق بیماری و MRI، سی تی اسکن و گزارش های پزشکی مشمول تعرفه های قانونی نظام پزشکی کشوری هستند. همچنین هزینه های ارزیابی‌های تشخیصی بستگی به نوع بیمه درمانی شما و مرکزی که این آزمایشات را انجام ‌می‌دهند، دارد.

هزینه های درمانی بسته به فرآیندهای مورد نیاز متفاوتند. در صورت نیاز به جراحی، تعرفه های آن بسته به امکانات فنی و پرسنلی مورد نیاز متغیر است. بسیاری از جراحی های کورتکس مغز نیازمند ایمپلنت، میله، پیچ، مهره، سیم، پیوند دهنده استخوان و یا سیمان مخصوص استخوانی هستند که با توجه به گستردگی آسیب و تخریب بافتی کاملاً متفاوت در هر بیمار، نمی توان از پیش آن را تعیین نمود. 

در عین حال، ممکن است جراحی شامل پیوند استخوان، غضروف، چربی و یا حتی پوست باشد. افزون بر این، تعرفه های بیمارستانی حسب درجه بندی کیفیت و خدمات بیمارستان، خصوصی/دولتی بودن بیمارستان، بیمه های درمانی شما، نوع اتاق (خصوصی/ عمومی)، داروها و مدت زمان لازم برای بستری در بیمارستان قابل محاسبه است. بهترین جراحان درمان سریع آسیبهای مغزی در مقالات بعدی معرفی خواهند شد.